Θερμιδομετρητής - Θερμίδες - Δίαιτα info@calories.com.gr
Ο Ημερήσιος θερμιδομετρητής σας
Έπιπλα Τηνιακός

Η δίαιτα της ζώνης

Η δίαιτα της ζώνης

Τι είναι η δίαιτα της ζώνης; H ζώνη είναι μια κατάσταση κατά την οποία αισθανόμαστε ανανεωμένοι, γεμάτοι ενέργεια και υγεία, σωματικά και ψυχικά σύμφωνα με τον συγγραφέα Barry Sears πρώην ερευνητή βιο-τεχνολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Υπόσχεται απώλεια 3-4 κιλών τις πρώτες 10 ημέρες της δίαιτας (πρώτο στάδιο). Αρκετά γνωστά ονόματα της showbiz ακολούθησαν τη συγκεκριμένη δίαιτα ή την ενέταξαν στο τρόπο ζωής τους. 

Το να βρίσκεσαι στη ζώνη προσφέρει πολλά περισσότερα από απώλεια βάρους, ισχυρίζεται ο συγγραφέας θέλοντας να μας παροτρύνει να ακολουθήσουμε αυτόν τον τρόπο διατροφής δια βίου. "Με μια επανεκκίνηση του μεταβολισμού σας και μια διατροφή που περιέχει 30% πρωτεΐνη, 30% λίπος και 40% υδατάνθρακες όχι μόνο θα χάσετε βάρος, αλλά θα μειώσετε και τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων" τονίζει. Άλλο ένα πλεονέκτημα της δίαιτας είναι η βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων κάνοντας ένα βήμα ακόμα παραπέρα, καθώς η συγκεκριμένη διατροφή απευθύνεται και στους αθλητές.

Ως πρώην επιστήμονας, ο Δρ. Barry Sears αφιέρωσε αρκετές ώρες συζήτησης με άλλους επιστήμονες για να τους αιτιολογήσει που βασίζεται η θεωρία του. Με απλά λόγια, η διατροφή της ζώνης είναι μια "μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας εργάζεται στη μέγιστη αποδοτικότητα του" και αυτό επιτυγχάνεται με τις σωστές αναλογίες υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών που προτείνει ο συγγραφέας.  

Τι και πως μπορείτε να φάτε με τη δίαιτα της ζώνης 

Η δίαιτα της ζώνης δεν συνιστά να τρώτε λιγότερο (εκτός και αν θέλετε να χάσετε αρκετά και γρήγορα κιλά), αλλά να τρώτε με διαφορετικό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι το βιβλίο έχει μια πιο πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία μέτρησης του φαγητού, μπορεί να απλοποιηθεί ως εξής:

  1. Σε όλα τα γεύματα και σνακ της ημέρας, πρέπει να προσθέτετε μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (στα γεύματα περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας από πουλερικά, ψάρια, αυγά, ζαμπόν κ.ά.)
  2. Η ευνοϊκή ποσότητα υδατανθράκων είναι αυτή που έχει 2 φορές το μέγεθος της μερίδας των πρωτεϊνών και περιλαμβάνει: φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.   
  3. Μικρότερη ποσότητα υδατανθράκων διαλέγετε όταν έχετε επιλέξει: καστανό ρύζι, ζυμαρικά, μπανάνα, χυμούς φρούτων, κουλούρι, ψωμί, δημητριακά πρωινού, πατάτες, καρότα κ.ά.
  4. Τα γαλακτοκομικά που επιτρέπονται πρέπει να είναι όλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. 

Η δίαιτα της ζώνης περιορίζει σημαντικά τα κορεσμένα λιπαρά και περιλαμβάνει υγιή λίπη από διατροφικές πηγές όπως: ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, λάδι κανόλα και αβοκάντο. Ορισμένες μορφές απλών υδατανθράκων περιορίζονται γιατί απελευθερώνουν πολύ γρήγορα γλυκόζη στο αίμα. Αυτές είναι: ζάχαρη και γλυκά, ρύζι, λευκό ψωμί και ζυμαρικά. Συνολικά, η δίαιτα της ζώνης είναι υψηλότερη σε πρωτεΐνες και σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες. Επίσης, δεν πρέπει να μένετε νηστικοί πάνω από πέντε ώρες και πρέπει να πίνετε αρκετό νερό.

Πως λειτουργεί η δίαιτα της ζώνης

Ο Sears υποστηρίζει ότι η δίαιτα της ζώνης βασίζεται στα 15 χρόνια έρευνας του στη βιο-διατροφή. Η δίαιτα έχει ως σκοπό τον έλεγχο της ορμόνης ινσουλίνη, η οποία ανάμεσα στους πολλούς ρόλους της εμπλέκεται και στην μετατροπή της πλεονάζουσας ενέργειας σε λίπος. Ο στόχος είναι να κρατήσει την ισορροπία μεταξύ της ινσουλίνης και της ορμόνης γλυκαγόνη. Η τελευταία, βοηθά να αξιοποιηθεί το αποθηκευμένο λίπος του σώματος και να παραχθεί ενέργεια και αυξάνεται όταν καταναλώνουμε πρωτεϊνούχα τρόφιμα. Η διατήρηση της ισορροπίας επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της μερίδας και της σύστασης του φαγητού σας. Με απλά λόγια, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο τι βάζετε στο πιάτο σας. Ο Sears αναφέρει "να σκέφτεστε τα τρόφιμα όχι ως πηγή θερμίδων, αλλά ως ένα σύστημα ελέγχου των ορμονών σας".  

Τυπικό διαιτολόγιο μιας ημέρας

Πρωινό: 1 γιαούρτι 0% με 1 φρούτο, 1 αυγό ω-3 βραστό  

Μεσημεριανό: 1 μερίδα στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα, σαλάτα με μαρούλι-ρόκα-παρμεζάνα-ελαιόλαδο-ξύδι μπαλσάμικο, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

Σνακ: 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως με 2 φέτες γαλοπούλα βραστή, 1 ακτινίδιο

Βραδινό: 1 μερίδα κοτόπουλο από το μεσημέρι, σαλάτα με μαρούλι-σπανάκι-ρόκα-παρμεζάνα-ελαιόλαδο-ξύδι μπαλσάμικο, 1 φλιτζάνι καστανό ρύζι

Σνακ: Έξι αμύγδαλα, 1 φλιτζάνι σταφύλια, 2 κουταλιές της σούπας τυρί cottage  

Τι λένε οι ειδικοί 

Οι παγκόσμιες συστάσεις για τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι 55-60% υδατάνθρακες, 30-35% λίπη και 15 με 20% το πολύ πρωτεΐνες ανά ημέρα, δηλαδή 55-30-15. Τα ποσοστά 40-30-30 που προτείνει ο Sears είναι αξιοσημείωτα διαφορετικά από αυτά που προτείνουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας, έχουν όμως θεαματικά αποτελέσματα και λιγότερες επιπλοκές στην υγεία συγκριτικά με άλλες διάσημες δίαιτες που αποκλείουν εντελώς τους υδατάνθρακες. Εάν το πρόγραμμα γίνει βάσει σχεδίου, δηλαδή οι πηγές πρωτεΐνης είναι χαμηλών λιπαρών, παρέχονται αρκετά ωφέλημα λιπαρά και καταναλώνονται αρκετά φρούτα και λαχανικά, τότε ίσως και να μην παρουσιαστούν προβλήματα υγείας. Η δίαιτα της Ζώνης δεν παύει να είναι όμως μια “διάσημη” δίαιτα υπό αμφισβήτηση εκ μέρους της πλειοψηφίας της επιστημονικής κοινότητας.  


Πηγή: www.genenutrition.gr

BMI
υπολογισμός
Τί είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος
kg
cm
BMR
υπολογισμός
Τί είναι ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός
Ετών
kg
cm
Ψηφοφορία
η γνώμη σας
Πόσα γεύματα λαμβάνετε την ημέρα;
Παλαιότερες Ψηφοφορίες
Ρυθμίσεις Cookies