Θερμιδομετρητής - Θερμίδες - Δίαιτα info@calories.com.gr
Ο Ημερήσιος θερμιδομετρητής σας

Δίαιτα και σωστή διατροφή μέσω χορτοφαγίας

Δίαιτα και σωστή διατροφή μέσω χορτοφαγίας

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό General Internal Medicine έδειξε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και συγκεκριμένα vegan διατροφή – η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αβγών και γαλακτοκομικών – έχουν γρηγορότερη απώλεια βάρους.

Η έρευνα

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μετά την ανασκόπηση των ευρημάτων 12 διαφορετικών κλινικών δοκιμών. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν 1151 άτομα που ακολουθούσαν κάποια συγκεκριμένη δίαιτα για ένα διάστημα μεταξύ 9 και 74 εβδομάδων.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που ακολουθούσαν τη χορτοφαγική δίαιτα έχασαν περισσότερο βάρος (2κιλά κατά μέσο όρο) σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν ζωικά προϊόντα, ενώ αυτοί που ακολουθούσαν vegan διατροφή έχασαν ακόμη περισσότερο βάρος στις 8 από τις 12 κλινικές δοκιμές (2.52 κιλά).

Επιπλέον, περισσότερα κιλά έχασαν τα άτομα που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή και στα οποία είχαν δοθεί περιορισμοί ως προς την πρόσληψη θερμίδων.

Το συμπέρασμα

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, μεταξύ τους και ο  Ru-Yi Huang από το Νοσοκομείο  E-Da στην Taiwan, η άφθονη πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της χορτοφαγικής διατροφής, καθώς τα προϊόντα αυτά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν προκαλούν αύξηση του σακχάρου του αίματος σε αντίθεση με προγράμματα δίαιτας όπως η Paleo ή η Atkins διατροφή.

Ακόμη, οι vegan διατροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, ενώ επιτρέπουν την καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών καθώς το φαγητό κινείται μέσα του εντέρου. Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σύνδεση της κατανάλωσης φυτικών ινών με την απώλεια βάρους.

Πηγή: www.shape.gr

BMI
υπολογισμός
Τί είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος
kg
cm
BMR
υπολογισμός
Τί είναι ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός
Ετών
kg
cm
Ψηφοφορία
η γνώμη σας
Πόσα γεύματα λαμβάνετε την ημέρα;
Παλαιότερες Ψηφοφορίες
Ρυθμίσεις Cookies